Jump to content
Simparool Forums
Sign in to follow this  
BeachBoy

Schietpartij op Virginia Tech

Recommended Posts

Vandaag in de ochtend is er een groot schietincident geweest op Virginia Tech in Amerika. Het gaat hier om een universiteit/college. Er zijn nu al minimaal 31 doden gevallen, en is daarmee meteen het grootste schietincident op een school in de geschiedenis van de VS.

Nu komen er natuurlijk meteen weer reacties als dat het de schuld is van de Amerikaanse staat. De hele wapenwet ([url="http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Amendment_to_the_United_States_Constitution"]Second Amendment[/url]) zou de dooddoener zijn, omdat je vrij een wapen mag kopen. Maar ligt het echt alleen daaraan dat dit soort dingen gebeuren, of heeft die hele wet er niks mee te maken, en gaat het veel dieper dan dat?

Geef jouw mening en beargumenteer die. Discussiëer erop los, maar hou het beschaafd; ga anderen niet persoonlijk aanvallen om hun mening :).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ten eerste heeft de regering natuurlijk schuld. Want je kunt in Amerika wel heel erg gemakkelijk aan een wapen komen. Ok, als je in Nederland een beetje je best doet, zal het je waarschijnlijk ook wel lukken, maar in Amerika hoef je alleen maar een winkel binnen te stappen.

Ten tweede heeft de media ook grote schuld. Zij geven die moordenaars steeds zoveel aandacht, dat het voor anderen vaak een voorbeeld gaat worden. Van 'oh, ik zie het niet meer zitten en ik wil ook een beetje roem, dus schiet ik een school maar overhoop.'

Een paar jaar geleden zag je hier in Nederland niet zo vaak geweld op tv, tot Meindert Tjoelker werd doodgeslagen. De eerste stille tocht was georganiseerd. Nu stikt het hier vaak van de stille tochten en volgens mij zijn de mensen hier in Nederland het begrip 'stille tocht' een beetje kwijtgeraakt. Ik in ieder geval wel, want vind die tochten best zinloos worden, het helpt toch niet.

En die gezinnen hier in Nederland; de laatste tijd worden ook heel veel kinderen vermoord door hun ouders. 'Gezinsdrama' noemen ze het. Maar het lijkt het oude spreekwoord wel: als 1 schaap over de dam is, volgen er meer. In no time had je niet 1 maar zowat 10 van die gezinsdrama's.

Ik denk dat als de media er minder aandacht aan zou schenken, dat minder mensen op ideeen gebracht zouden worden en dat er dan ook minder geweld zou zijn. Hogere straffen helpt niet, want in Amerika hebben ze de doodstraf en die cellen zitten ook overvol.

Share this post


Link to post
Share on other sites
For the record;
In Canada kan je ook wapens in de winkels kopen, daar is het ook legaal, en daar vallen veel minder slachtoffers dan in de VS. Ik denk dat het eerder aan de media en de mentaliteit van de mensen ligt.

Veel mensen geven ook armoede de schuld, maar in Canada ligt de werkloosheid veel hoger.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Roos' post='223909' date='17 Apr 2007, 09:21']ik geef bush de schuld...[/quote]
Want? Vanwege de legale wapenverkoop?

Ik vind niet dat je iemand de schuld van dit kunt geven. Ja, die Aziaat die opeens 33 mensen én zichzelf omlegt. Als je dan toch zonodig zelfmoord wil plegen, spring dan gewoon uit het World Trade Centre... :roll: Of voor een trein.

En Amerika zal Amerika niet zijn, willen ze weer in het nieuws komen met een nieuw record. Jippie! :| Ik weet nog wel goed over het Columbine schietincident. Dat werd na die tijd één groot drama, dus wat zal dit wel niet worden? Voor iedereen die Engels heeft op school, (volgens mij iedereen dus...) bereid je al maar vast voor op een leuk mondeling gesprek of krantenartikelen over dit incident. Mwah, ok, zo krijgen ze natuurlijk wel weer de aandacht.

Begrijp me niet verkeerd, want ik vind het ook heel erg dat zoiets gebeurd. Vanochtend zag ik een student praten die in één van beide lokalen zat. Zijn makker naast hem werd direct neergeschoten, vertelde ie. Daar heeft ie zijn hele leven straks last van. Dat is nog het afschuwelijkste.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Juist niet uit een gebouw of voor een trein. Zorgt voor veel naar opruimwerk en de treinbestuurder houdt er misschien nog een trauma aan over.


We weten niet eens of het wapen legaal is of niet waarmee de daad gepleegd was. Maar het feit dat het makkelijker is om legaal aan te komen, zorgt misschien sneller voor een overweging van de daad.

Maar ja, als ze er niet op een legale manier aan hadden kunnen komen, kwamen ze er wel op een andere manier aan. Die gasten zijn gek in hun hoofd en levensmoe en willen het liefst blijkbaar zoveel mogelijk mensen meenemen in hun dood.

Het zou idd nog een lange tijd hierover gaan. Gelukkig heb ik geen filosofie meer. Toen bespraken we dus het schietincident op Columbine. Ik denk dat dit weer een debatonderwerp wordt. Klinkt misschien een beetje negatief. Maar wat valt er eigenlijk te debatteren? Wiens schuld het is? Meer dan de daders kan je in mijn ogen de schuld niet geven. Er spelen zo ontzettend veel factoren rond. En iedereeen reageert overal weer anders op. Er kan nooit 1 iets 'schuld' hebben.

Share this post


Link to post
Share on other sites
het gaat gewoon omdat als iemand zin heeft om iemand te vermoorden doet die dat toch.. iedereen kan iemand vermoorden als die dat wil..
nou en die jongen had zin om zijn school te vermoorden.. zag nog wat wapens thuis liggen en ging oorlogje spelen op school...


maar toch is bush een hersenloze sukkel 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Roos' post='223915' date='17 Apr 2007, 11:03']maar toch is bush een hersenloze sukkel 8)[/quote]
Ik heb eens gehoord dat zijn IQ rond hetzelfde niveau zou zitten als van een Gorilla :P
Maar goed, ook al geef ik je graag gelijk in deze stelling, het heeft niets te maken met wat er op die universiteit gebeurt is... Zelfs als je de wapenwet in Amerika de schuld wilt geven is dat niet (alleen) op Bush af te schuiven, want die wet bestaat al zo lang... Bush is dan misschien wel een voorstander van de wet en zal dus ook niet snel pogingen ondernemen om die wet afgeschaft te krijgen, maar daarmee kan je Bush nog niet de schuld geven.
Sowieso kunnen de staten zelf nog beslissen hoe ze invulling geven aan die wet. Zo las ik vanmorgen in de krant dat je in Virginia alleen maar je paspoort hoeft te laten zien in een wapenwinkel om een wapen te kunnen kopen. De enige eis die daar kennelijk gesteld wordt, is dat je geen strafblad hebt.

Ik denk zelf dat die Wapenwet daar wel bijdraagt aan het geweld en de omvang van dat geweld. Maar het is ook een kwestie van mentaliteit. Je merkt ook hier in Nederland dat geweld steeds 'normaler' gevonden wordt door sommige groepen mensen. Eerst slaan, dan praten zeg maar. De media heeft daar denk ik wel een belangrijke rol bij. Door elk incident meteen enorm op te blazen (dan hebben ze tenminste weer wat interessants te vertellen ofzo?) zullen zeker wel andere mensen ook op ideeën gebracht worden. Je ziet dat hier gebeuren (zoals Babske al aanhaalde: denk bijv. aan de gezinsdrama's van de laatste tijd en we hebben recentelijk ook nog een periode gekend met meer-dan-normaal 'zinloos geweld'), in de VS zal dat zeker niet anders zijn.
Ik denk dat hierbij opvoeding ook een rol speelt, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat iemand die 'goed' is opgevoed niet tot zoiets in staat zou zijn en dat iemand die 'slecht' is opgevoed niet goed terecht zou kunnen komen, maar het zal in elk geval je wereldbeeld (deels) bepalen en daarmee ook je standpunten over zaken als 'goed' en 'slecht'.

Maar ook al kun je heel wat afdiscussiëren met zo'n vraag als wie/wat nou (mede)schuldig is aan het tot stand komen van zo'n drama, er is natuurlijk maar één die echt schuld heeft, en dat is de dader. Natuurlijk zou je je af kunnen vragen of hij ook tot deze daad was gekomen wanneer hij in een ander milieu, andere omgeving opgegroeid was, maar dat is een irreëele vraag. Feit is nu eenmaal dat hij tot deze daad gekomen is. Of daar zaken uit het verleden, opvoeding, wapenwet of weet ik wat nou aan te relateren zijn of niet. Ik ben zelf dan ook van mening dat (bijna) elk persoon 100% verantwoordelijk is voor zijn(/haar) eigen daden en dat het niet toe te schrijven is aan omgeving, jeugd, lastige ex of wat dan ook.

Share this post


Link to post
Share on other sites
De dader heet Cho Seung Hui, is 23 jaar en zelf een student van de school.
Net op CNN zag je een jongen die oog in oog met 'm stond, terwijl 10 to 15 van de 20 mensen in de klas neergeschoten werden. Echt heel erg! :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites
T is niet enkel de schuld van de wapenwet natuurlijk... Maar t is nergens voor nodig dat die zo losjes is zoals daar. t Geeft nog een extra fout teken aan mensen die al op een verkeerde manier denken: gewoon wat schieten mag... Trouwens, zeker voor die 'kleinere' drama's die gebeuren, zoals mensen die familieleden neerknallen omdat ze denken dat het inbrekers zijn ofzo.

Waarom die kerel zo verschrikkelijk verkeerd is gegaan zal wel aan veel andere dingen liegen. Ik kan alleen maar hopen dat t komt doordat hij totaal doordraaide ofzo...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[url="http://www.bowlingforcolumbine.com"]Bowling for Columbine[/url] is een mooie film die precies dit onderwerp onder de schop neemt. Als je een kritische film wil zien over wapenbezit in Amerika, dan is dit de film die je moet zien.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik heb hier onder me bed een honkbalknuppel liggen voor als ze een keer komen en een vuurwapen maar die gebruik voor andere doeleinden.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Had ik een honkbalknuppel onder m'n bed liggen zou k de eerste die me op een ongelukkige morgen probeert wakker te maken de kop in slaan denk ik :-P

Share this post


Link to post
Share on other sites
als als als .....
als de fabrikanten geen wapens zouden maken......
als iedereen gelukkig zou zijn.....
als niemand op bush zou hebben gestemd......
als de omgeving gezien had dat er iets mis was en daar wat aan had gedaan.......
tja en als moordenaars niet geboren zouden worden....
als media niet zou bestaan......!!!!!!!!!!!!!
een heleboel als en de grootste is nog wel ;

ALS MENSEN EENS BEGRIP VOOR ELKAAR ZOUDEN HEBBEN EN NIET ANDEREN AAN HUN LOT ZOUDEN OVERLATEN

dan zou de wereld er een stuk beter aan toe zijn vrede op aarde en zo :P

ik persoonlijk vindt het verschrikkelijk dat iemand zover gaat dat ze iemand die ze kennen zomaar neerschiet ik werd vroeger ook gepest op school(als dat zijn reden was)maar ik heb mijn klasgenoten echt niet overhoop geschoten.
Er is vast wel een schuldige aan te wijzen allereerst degene die de trekker heeft overgehaald, degene die het wapen verkocht heeft, degene die niet heeft gezien dat hij hulp nodig had(en die waren er zeker wel)en degene die de emmer deed overlopen,maar zeker niet onbelangrijk waar was zijn familie en wat voor opvoeding heeft zo iemand gehad(behoorlijk vrij)om zoiets in je hoofd te halen ik vindt dat veel te ver gaan.
gezinsdramas schooldramas terroristen waar kun je je hier nog veilig voelen met al die projectielen die hier rondvliegen het is gewoon absurd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Sjilki' post='223943' date='17 Apr 2007, 18:12']Trouwens, zeker voor die 'kleinere' drama's die gebeuren, zoals mensen die familieleden neerknallen omdat ze denken dat het inbrekers zijn ofzo.[/quote]
Of kinderen die het pistool vinden in het laatje van papa's nachtkastje, er mee gaan spelen (nog te jong om te beseffen dat zo'n pistool wel het laatste is waar je mee moet spelen) en broertje/zusje per ongeluk neerknallen, omdat het wapen geladen blijkt te zijn...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='miramar' post='223991' date='18 Apr 2007, 08:30']Er is vast wel een schuldige aan te wijzen allereerst degene die de trekker heeft overgehaald, degene die het wapen verkocht heeft, degene die niet heeft gezien dat hij hulp nodig had(en die waren er zeker wel)en degene die de emmer deed overlopen,maar zeker niet onbelangrijk waar was zijn familie en wat voor opvoeding heeft zo iemand gehad(behoorlijk vrij)om zoiets in je hoofd te halen ik vindt dat veel te ver gaan.
gezinsdramas schooldramas terroristen waar kun je je hier nog veilig voelen met al die projectielen die hier rondvliegen het is gewoon absurd.[/quote]
natuurlijk wil niemand zo iets.. denk je nou echt dat zijn ouders of familie willen dat iemand zo word.. volgens mij (maarja ik weet niks van zijn opvoeding) hoeft het helemaal niet aan de opvoeding teliggen.. zoiets doe je niet zo maar en je bent dan gewoon flink ziek..
ik vind dat je niemand de schuld kan geven :)
maar wel dat bush raar is met zijn wetten en dingen 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Sjilki' post='223963' date='17 Apr 2007, 19:57']Je bent ironisch?[/quote]


Inbrekers natuurlijk :-P . Maar `t kan echt niet. M`n leraar ging allemaal grapjes maken tijdens de brandoefening vandaag. Hij probeerde ons wijs te maken dat we door een scherpschutter otruimd moesten worden.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tja ik geloof er eerlijk gezegd weinig van :|
dat er echt zo'n pistoolding onder je bed ligt..
ik bedoel: okee, dan komen er inbrekers.. maar om dan ruimschoots van te voren een pistool onder je bed te hebben liggen.. gaat een beetje ver vindt ik...

Share this post


Link to post
Share on other sites
In het licht van de hele discussie rondom wapens enzo, hier een quote van Charlton Heston een groot voorstander van de NRA en wapens enzo. Ik vroeg me af of jullie het met z'n stelling eens zijn, of juist helemaal niet.

[quote]There are no good guns
There are no bad guns
A gun in the hands of a bad man is a bad thing
Any gun in the hands of a good man is no threat to anyone
Except bad people[/quote]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ook een 'gun in the hands of a good man' kan een 'threat to anyone' zijn. Want heeft elke 'good man' een training gehad in het omgaan met z'n wapen? Wordt elk wapen door deze 'good man' zodanig weggestopt, dat (kleine) kinderen er zeker weten niet bij kunnen (met alle mogelijke gevolgen van dien)? Wie bepaalt er of je een 'good man' of een 'bad man' bent? En als je een 'good man' bent, heb je dan de garantie dat er nooit iets kan gebeuren in je leven, waardoor je verandert in een 'bad man'?

Kortom: ik vind die stelling wel héél kort door de bocht. Op zich heeft deze meneer wel gelijk met zeggen dat er geen goede of slechte geweren bestaan. Het geweer opzich zal niet veel doen uit zichzelf. Natuurlijk is de persoon die het geweer vastpakt het (mogelijke) probleem. Maar daarmee kan je nog niet zomaar zeggen dat een geweer alleen maar slecht is in de handen van een slecht persoon (of tegen slechte personen).
Het allerbelangrijkste bij geweren is, om te onthouden dat het een (potentieel) [b]moordwapen[/b] is. Er moet dan ook als zodanig mee omgegaan worden. Óók in de handen van een 'good man'. Want bij verkeerd gebruik is het dan nog altijd een moordwapen. En dat zie ik dus niet terug in de stelling van deze meneer Heston. Meestal wordt dat feit sowieso 'vergeten' in de discussie rondom wel-of-geen vrije wapenwet door de voorstanders van die wet...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...